6 maand oud20 maanden

Mijlpalen: reizen met OV en eerste stadsbezoek

De tijd vliegt en Twinkle groeit lekker door. Het is belangrijk om de pup in dit eerste jaar verschillende indrukken te laten opdoen en zoveel mogelijk aan diverse situaties te laten wennen. Uiteraard met voldoende rust tussendoor om al die nieuwe dingen te verwerken. Stond de eerste periode in het teken van wennen aan elkaar, dat groeit daarna uit naar eerste uitstapjes naar de dorpsstraat of een rustig wijkwinkelcentrum. Een geleidehond zal met zijn blinde baas regelmatig in openbare gelegenheden zoals winkels of restaurants komen, meegaan op visite, en reizen met de auto of het openbaar vervoer. Het is van belang dat Twinkle dat gewend is en dat zij zich daar goed gedraagt en geen overlast veroorzaakt. Het puppypleeggezin spreekt op een gegeven moment ook op andere nabijgelegen locaties af met de puppyinstructeur, zodat ook het reizen met openbaar vervoer of gedrag in drukkere winkels samen geoefend kan worden.

Ontdekken van de wereld binnen- en buitenshuis

Twinkle’s pleeggezin vertelt:

Twinkle groeit als een malle! Ze weegt inmiddels 23 kilo schoon aan de haak. Ze is al net zo zwaar als haar moeder. Haar vader is wat groter; hij weegt 37 kilo. We noemen haar op dit moment een langpootmug: ze is echt een slungelige tiener.

Stoere jas

Sinds 29 april heeft Twinkle haar ‘geleidehond-in-opleiding’-hesje. De eerste paar dagen hebben we het aan gedaan als ze ging eten, zodat ze eraan kon wennen. Inmiddels hebben we al een rondje door ons dorp gelopen met haar stoere jas aan. Ze ziet er ineens heel volwassen uit. We zijn ook al met de bus geweest en hebben terrastraining gedaan, het kan weer!

Goed luisteren

Twinkle luistert heel goed in het bos. Ze speelt graag met soortgenoten, maar komt gelijk als we haar roepen of fluiten. Ze vindt andere mensen ook heel erg leuk! Ze wil naar iedereen toe, maar dan springt ze ook tegen hen op. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zijn hard aan het werk om dat af te leren en met
het nodige lekkere voer en een tube smeerkaas lukt dat aardig.

Niet aankomen!

We doen regelmatig leuke en uitdagende spelletjes met haar. Zo leg ik soms de letter T van Twinkle in brokjes voor haar neus. Ze mag de brokjes niet opeten. Als ze dat braaf doet, krijgt ze een beloning: een stukje kaas!

Op bezoek bij mama

Twinkle is bij haar mama Rowin op bezoek geweest. Het weerzien was erg schattig: de twee herkenden elkaar duidelijk nog. Zij hebben ook nog twee gepensioneerde moederhonden: Luna en Maika.

Hi mam!

Vlnr: Luna, Maika, Twinkle en mama Rowin

Stadbezoeken

Inmiddels heeft Twinkle ook twee stadsbezoeken gedaan, samen met het pleeggezin en de KNGF-instructeur. De basis zit er goed in: ze kan de trein en de bus goed in- en uitstappen en ook de lift en de trap gaan goed.

De intercity vond ze eerst spannend, maar opeens stapte ze zomaar in. Er liep een dame met een blindengeleidehond voor ons. Zij stapten zo in en toen dacht Twinkle misschien wel: ‘dat kan ik ook!’

Met het opspringen in het bijzijn van de instructeur ging het iets minder goed. Twinkle vindt haar zo aardig en is zo blij haar te zien, dat ze vol enthousiasme tegen haar opsprong. Oeps…

Tripjes

We zijn er ook een aantal keer op uit geweest, waaronder naar Eiffel in Duitsland. Twinkle vindt het heerlijk om mee op pad te gaan en poseert graag bij prachtige landenpunten.

Niet afleiden

Er gebeurt veel in het leven van een jonge hond. Niet alleen wat betreft de groei, maar ook wat betreft kennis. Langzaamaan komt er een structuur waarbij er tijd is voor spelen en voor leren. Met het speciale puppydekje om is duidelijk dat Twinkle aan het werk is en niet mag worden afgeleid met een praatje of een aai van een vreemde. Dat is voor de buitenwereld nog wel eens lastig, want het ziet er natuurlijk super aandoenlijk uit zo’n jonge pup met een stoere ‘werkjas’. Voor het pleeggezin en Twinkle is het belangrijk dat ze niet worden gestoord tijdens de training. Het resultaat is dat Twinkle leert dat er met het dekje om geen tijd is voor afleiding en dat er geconcentreerd op commando’s moet worden gelet. Daarnaast is er zonder dekje om genoeg tijd voor spelen, snuffelen, losrennen en andere dingen om heerlijk ontspannen hond te kunnen zijn.

Dit is het laatste verslag dat dit puppypleeggezin over Twinkle maakt. Zij gaan emigreren en
dus verhuist Twinkle naar een ander liefdevol pleeggezin, waar ze nog veel meer gaat leren!

 

Geschreven door:
Tante Anne
Geef een reactie

reactie
  • Ik heb net te horen gekregen dat mijn neefje van 8 dit jaar nog een hond gaat krijgen en dacht meteen aan Twinkle! Misschien wordt deze het wel! Train maar goed, hond! Iemand heeft je straks heel hard nodig! ❤️

Andere columns

Mand
Afrekenen
Home
Shop
Account
Mandje