Op school
Twinkle zit alweer een tijdje op school. Tijd voor een verslag over hoe het nu gaat.

Carrière bepalen
Oorspronkelijk leidde KNGF Geleidehonden alleen blindengeleidehonden op. Hiervoor is een
zeer hoge mate van zelfstandigheid, initiatief, werklust en inzicht nodig. Niet alle honden voldoen aan deze eisen, ondanks een goede begeleiding en alle zorg die eraan is besteed.
Gelukkig zijn er ook andere carrièremogelijkheden! KNGF Geleidehonden leidt ook honden op tot assistentiehond of buddyhond voor kinderen met autisme en oudgeüniformeerden met
PTSS (posttraumatische stressstoornis). Een kleine groep honden krijgt een carrière als moederhond of vaderhond. De instructeurs van KNGF Geleidehonden kiezen voor elke hond een loopbaanrichting, waarvan zij denken dat die het best bij de hond past.

De trainer van Twinkle vertelt:

Twinkle staat bij ons bekend als een heel goede leerling. Ze is heel lief en heel vrolijk. Een
echte knuffelkont. Ze wordt graag aangehaald en houdt van aandacht. Ze heeft soms wel de neiging
om het voer wat hard uit je vingers pakken tijdens het trainen. Als ze je wat beter kent gaat dat wel wat beter en lijkt het minder te worden.

Als je langs de voortuintjes loopt, vindt ze het wel heel leuk om gras uit de voortuintjes mee te nemen.Beetje grasmaaien’ zeg ik altijd! Maar dat is niet zo’n ramp. Beetje jonge hondengedrag en speelsheid waar we ons niet druk om maken. Vaak wordt dat allemaal vanzelf al wat minder.

We trainen ook altijd goed op dingen loslaten. Dus als we spelen met een flostouw, dan moet
Twinkle dat direct loslaten als we dat zeggen. Dat gaat heel goed. Ook het loslopen gaat goed.
Ze komt netjes terug als we haar roepen. Twinkle is nog steeds dikke maatjes met Max:

Zwemmen
Zwemmen was een aandachtspunt. Dit was ook al bekend bij het puppypleeggezin. Tijdens de BATtraining hebben de collega’s Twinkle nog wel eens moeten behoeden voor een duik, maar bij mij heeft ze nog geen poging gewaagd om het water in te gaan. Dus dat is heel positief. KNGFhonden mogen alleen het water in met goedkeuring. Het is niet handig voor een blinde baas als zijn hond te pas en te onpas het water in springt!

Trainbaar
De aandacht voor vogels en duiven is nog onverminderd groot, maar ook daarin is Twinkle heel makkelijk
trainbaar en stuurbaar. Dus ook dat gaat eigenlijk steeds beter. Ze pikt snel op wat ze niet mag doen en ze pikt vooral heel goed op wat ze wel mag doen. Ze leert onwijs snel. Het is een heel fijn hondje om mee te werken! Ze is nog lekker jong in haar gedrag en heel enthousiast. De meeste honden zijn wat volwassener maar je kunt bij haar echt de speelsheid en het jonge hondengedrag nog merken. Wat heel leuk kan zijn. Vooral omdat ze het ondanks dat, heel goed doet! (Twinkle links):

Een aandachtspuntje is het openbaar vervoer. Naar een dichte deur toe gaan gaat prima. Maar als de deur opengaat, heeft ze de neiging om terug te deinzen. Als je haar helpt met je stem, de lijn en een snoepje dan doet ze het allemaal keurig dus hier zijn we vooral mee aan het oefenen.

Als trainer ben ik stiekem een beetje verliefd op Twinkle. Ze is echt heel lief, echt een schatje!
Ik kan niet anders zeggen dan heel fijn om met haar te werken. Tot de volgende keer, met meer nieuws en belevenissen van Twinkle op school!

Twinkle tussen haar kennelmaatjes:

Geschreven door:
Tante Anne
Geef een reactie

reactie

Andere columns

Mand
Afrekenen
Home
Shop
Account
Mandje