Basiscommando’s onder de knie, nu zelfstandig worden!
Nu Twinkle de basistraining redelijk onder de knie heeft, wordt het zaak dat ze leert dat ze zelf beslissingen moet nemen. Haar toekomstige baas kan tenslotte niet zien of er een obstakel op de stoep staat.
De trainer van Twinkle vertelt:
Wat is Twinkle een leuke en energieke hond. Ze wil heel graag samenwerken en is heel enthousiast. Zo enthousiast dat als je haar aait, ze je gezicht wil likken. Maar daardoor gebeurt het nog wel eens dat ze je per ongeluk een kopstoot geeft. Dit willen we een beetje terugschroeven, want een cliënt zal dit niet fijn vinden. Hij of zij kan dit namelijk niet zien aankomen.


Liever spelen dan kroelen
Als Twinkle moet kiezen tussen een aai en een speeltje dan kiest ze 100% voor het speeltje! Dan word ze ook erg fanatiek. Ze wil wel graag samen een trekspelletje doen. Als ik een flostouw even loslaat dan duwt ze het speeltje direct weer in mijn handen, zodat ze weer lekker kan sjorren. Ik ben nu bezig met het aanleren van apporteren, zodat als een cliënt dat getrek niet zo fijn vindt, Twinkle nog steeds wel heerlijk kan spelen met haar toekomstige baas. Dit pakt ze aardig op! In plaats van loslaten trekt ze nog af en toe, maar op het commando “los” reageert ze meteen, zelfs als ze heel opgewonden is. Dat is echt heel knap!


Goede werklust
In het geleidewerk is ze enorm werklustig. Ze vindt het werk ook erg leuk. Ze is enorm voergericht, dus de basistrainingen waar een koekje tegenover stond, zoals het stoppen op stoepranden en commando’s “links”, “rechts”, “over” en “vooraan” pakte ze erg snel op. Ook zoekopdrachten leert ze erg snel. Ze kan al een zebrapad, rateltikkerpaal, bank én deuren voor mij vinden.

Nu iets rustiger worden
Wel moet ik mijn best doen om haar te leren in rust het object te vinden. In haar enthousiasme gaat ze bij een zoekopdracht heel hard lopen om er sneller te zijn. Dit is niet per se onveilig (want ze stopt altijd heel netjes!), maar als ze een rateltikkerpaal moet vinden bij een hele drukke weg, gaat een cliënt het niet heel fijn vinden om hier als een sneltrein naar toe getrokken te worden. Die rust komt er al aardig in. Het is heel leuk om te zien hoe ze zich ontwikkelt. De basis van het geleidewerk heeft ze al goed onder de knie.

Zelfstandiger worden
De komende tijd ligt de focus op de volgende stap in het geleidewerk: dingen zelfstandig doen. Tot nu toe liep ik heel makkelijk met haar mee. Als ze een keuze maakte om voor mij langs te steken omdat er een obstakel op de stoep stond en we moesten er langs, dan gaf ik haar hier de ruimte voor. Nu zal ik dit minder gaan doen. een cliënt weet immers niet waarom ze voorlangs steekt en zal uit onzekerheid misschien wat gaan tegenhangen. Twinkle mag gaan leren dat als ze meer tegendruk ervaart, ze met meer kracht haar beweging moet afmaken. Zij heeft het namelijk goed gezien en mag dit laten blijken ook! Sterk haar keuze
doorzetten zal de cliënt een gevoel van veiligheid geven.


De eerste stappen hierin moeten nog gemaakt worden en ik ben benieuwd hoe ze het gaat oppakken! Twinkle wil het namelijk graag heel goed doen voor mij, dus als ik ga twijfelen, zal zij dat waarschijnlijk in eerste instantie ook doen. Dat geeft niks. Op het moment dat ze het doorkrijgt denk ik dat ze grote stappen zal gaan maken!

Los in het bos
In het bos is Twinkle een topper. Als kleinere hondjes heel hard gaan rennen, kan ze nog wel eens heel hard erachter aan. Dan vergeet ze een beetje dat zij wat groter is. Maar dit doet ze niet vaak, en zelfs al doet ze het wel; als ik een keer roep maakt ze een noodstop en komt ze METEEN naar me terug. Echt heel fijn. Ook als ik haar een tijdje niet roep, komt ze vaak even bij me inchecken. Ik ben haar nu aan het leren dat ze daarbij m’n hand met haar neus kan aantikken. Voor een cliënt is het natuurlijk heel prettig als ze voelbaar incheckt. Dat fysieke contact is erg fijn. Dit pakt ze ook al goed op!

Kennelmaatje
Haar kennel deelt Twinkle met Zandor, een grote labrador/golden retrieverkruising. Die twee gaan heerlijk samen. Allebei zijn ze chill in de kennel en vinden makkelijk hun rust. Twinkle is een toppertje! Nog een beetje wild en beweeglijk en onbevangen, en een beetje chaotisch in haar koppie, maar die rust zit er al aan te komen. En ze houdt van het werk en samen op pad gaan! Je kan niet in een slechte bui zijn als je met haar traint.

Ik ga automatisch glimlachen als ik met haar bezig ben…

In het volgende verslag meer over de vorderingen van Twinkle!

Geschreven door:
Tante Anne
Geef een reactie

Andere columns

Mand
Afrekenen
Home
Shop
Account
Mandje