Afscheid nemen
Puppypleeggezinnen stellen vaak de vraag: “Zal de hond ons missen?” of  “Zal hij heimwee hebben?” Een hond kan niet terugdenken of zijn situatie vergelijken met die uit het verleden en in dat opzicht zal hij het pleeggezin niet missen en geen heimwee hebben. Wel is alles natuurlijk opeens anders en kan de hond tijd nodig hebben om aan de nieuwe situatie te wennen. Daarbij zal hij op zoek gaan naar
personen om op te vertrouwen. Een hond kan zich meestal goed aanpassen en zal zich op school al snel net zo op zijn gemak voelen als thuis bij het puppypleeggezin. De aanwezigheid van andere honden, betrokken mensen die voor hem zorgen en de opleiding/het werk waarin hij zijn energie kwijt kan, maken het leven van de hond prettig.

Nieuw thuis en rustig wennen
Inmiddels woont Twinkle alweer even in de kennel van KNGF Geleidehonden. Het
puppypleeggezin heeft afscheid van haar genomen en dat gaat, zoals altijd gepaard
met een lach en traan. Een lach omdat Twinkle nu echt gaat beginnen aan haar
opleiding en een traan omdat het pleeggezin toch afscheid neemt van een lief maatje.

Kennelmaatje
Vaste kennelmaatje is Max, waarmee Twinkle het prima kan vinden. De kennel is een prachtig complex. Licht en ruimte waren de uitgangspunten bij het ontwerp. De hekken zijn laag en de deuren naar buiten zijn van glas. Alles is gebouwd op comfort en gemak, voor zowel de kennelmedewerkers als voor de honden.


Twinkle (l) en Max op de kennelstretchers

Het kennelgebouw bestaat uit twee gelijke delen, die buiten de hondenverblijven elk en kantoor, een wasruimte, een keuken en een opbergruimte bevatten. Door de ruitvorm van elk deel kunnen de honden in de kennels elkaar allemaal zien. Zo ontstaat de indruk van een grote, huiskamerachtige situatie. Iedere kennel heeft twee comfortabele hondenstretchers of benches en er liggen verschillende speeltjes voor de honden. Via de glazen deur kunnen de honden overdag naar de buitenkennels of naar de speelweides. De vaste kennelmedewerkers zorgen ervoor dat de honden zich huis voelen en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de honden en het schoonhouden van de kennels. Vrijwilligers helpen met ondersteunende taken.

Jonge honden training
De honden die net op school zijn gekomen, worden eerst onder de hoede genomen van een van de jonge honden trainers. Zij hebben meerdere honden onder hun hoede die net uit het puppypleeggezin komen en nog volop moeten wennen aan hun nieuwe leef en werkomgeving. De trainers zorgen ervoor dat de honden zich thuis gaan voelen en gewend raken aan de dagelijkse gang van zaken.

De trainer van Twinkle vertelt:
Twinkle is nu zes weken op school en het gaat hartstikke goed.
De eerste nacht:
Twinkle en Max zitten samen in de kennel. Ze waren in het begin wel wat druk samen, maar uiteindelijk was de nieuwigheid eraf en konden ze toch ook regelmatig hun rust pakken. De eerste nacht hebben alle honden lekker geslapen en was het een rustige nacht in de kennel. De eerste week gaan de nieuwe honden altijd een spannende, leuke en vooral leerzame week tegemoet!

Op haar gemak
In de kennel gaat het heel goed met Twinkle. Ze was heel snel gewend aan de nieuwe woonomstandigheden en was al snel goed op haar gemak! Twinkle is erg sociaal en speelt graag en veel! Ze is een echte allemansvriend. Blij, enthousiast n leert snel. Twinkle wil ook altijd graag iets ondernemen. Twinkle kan daarbij ook heel enthousiast worden. Ze gaat dan echt van 0 naar 100… maar het leuke is, dat ze ook zomaar ineens weer van 100 naar 0 kan gaan! Ze kan ook heel goed zelf weer haar rust vinden, nadat ze net bijna is opgestegen van enthousiasme en blijdschap.

Max (l) en Twinkle lekker aan het ravotten

Door dit enthousiasme was het wel nodig om haar basistraining (BAT) met twee weken te verlengen. Twinkle wordt heel erg blij van andere honden en vogels vindt ze ook erg interessant. Vooral duiven zijn haar favoriet! Ook kan ze nog wel eens opspringen vanuit haar nthousiasme. Dit is natuurlijk een aandachtspuntje. Haar trainer omschrijft haar om deze redenen ook steeds als een blij ei!

Traanbuizen
Afgelopen week is Twinkle bij de dierenarts geweest om haar traanbuizen te checken, ze heeft namelijk hele erge traanstrepen en hiervoor wordt ze nu ook behandeld.
Wennen
Twinkle luisterde in het begin matig, maar ze moet ook nog aan de trainers wennen en natuurlijk zijn er allemaal nieuwe geurtjes in het bos. Op de speelvelden van het KNGFterrein kan ze soms wat ruw spelen, we zijn met haar aan het oefenen om dit wat rustiger te doen. Afgelopen week heeft Twinkle voor het eerst haar ‘echte’ tuig gedragen en wat stond dit haar ontzettend stoer zeg, knappe Twinkle!
Voor het eerst haar echte tuigje aan in de kennel.
Trappen oefenen
De trappen oefenen deed Twinkle al meteen heel netjes.Ook de tram in- en uitstappen was voor haar geen enkel probleem, wat een heerlijke hond is het ook! Deze foto is gemaakt op de trap bij KNGF. Hier geeft Twinkle haar jonge honden trainer Laura een knuffel:Kinderboerderij: spannend!
Op de kinderboerderij was Twinkle wat druk en beweeglijk bij de koeien. Ze had duidelijk wel
wat spanning. Na even wat rust gepakt te hebben door haar even te laten zitten, herstelde ze goed en ging zelf kijken.

Met maatje Max (l) is niets eng!

Dagprogramma
Op dit moment ziet het dagprogramma van Twinkle er divers uit. De trainers gaan elk dag twee dagdelen met haar op pad. Het verschilt per dag wat ze dan gaan doen. Ze gaan trainen, naar het bos, naar het station, de stad in of naar de markt. Ook oefenen de trainers al met reizen met het openbaar vervoer. Dit doet Twinkle supergoed! Ze is totaal niet onder de indruk en vindt alles prima. Amsterdam centraal ‘is appeltje eitje’ voor Twinkle.
Twinkle is op dit moment in de training al aan het oefenen met ‘stoepjes-af’. Dit betekent dat ze aan de trainer moet aangeven dat er een stoepje aankomt door even met haar voorpoten stil te staan op de stoep. Dit komt normaal pas aan bod tijdens de opleiding, maar omdat Twinkle een langere basistraining doet nemen de trainers deze oefeningen ook alvast mee.


Knuffelkont
Twinkle een echte knuffelkont. Ze komt goed tot haar ontspanning door lekker lang te knuffelen
met de trainers en kennelmedewerkers. Ook spelen behoort bij Twinkle tot een momentje van
ontspanning. Daar kan ze nooit genoeg van krijgen!
Waterrat
Tot slot is Twinkle een echte waterrat! Helaas mogen KNGFhondjes eigenlijk niet zwemmen, maar bij Twinkle zit het zo sterk in haar koppie, dat je haar haast niet kunt tegenhouden. Ze is gewoon gek op zwemmen. Ze trekt nog net geen baantjes, maar ze is onwijs enthousiast, neemt duiken en maakt gebruik van elke kans die ze krijgt!

Inmiddels kunnen we voorkomen dat ze een duik neemt als we haar op tijd bij ons roepen. Maar dat is voor een nietziende cliënt natuurlijk wat lastig… Een cliënt die van zwemmende honden houdt, zou hierbij een perfecte match zijn. Daar gaan we dan ook naar op zoek, want dat zwemmen gaan we haar niet meer afleren. Het zit gewoon in haar karakter en hoort bij haar.
Tot de volgende keer, met meer nieuws en belevenissen van Twinkle op school!
Geschreven door:
Tante Anne
Geef een reactie

Reacties
  • Fijn dat er ook honden zijn die van zwemmen houden. Manlief staat op de wachtlijst en wij hebben nadrukkelijk aangegeven dat de hond van zwemmen moet houden! Dus wie weet…..

Andere columns

Mand
Afrekenen
Home
Shop
Account
Mandje